Navlepiercing
Kropspiercinger er en sjov og unik måde at sætte præg på din personlige stil, og i dag kan du få næsten hvad som helst piercet. Om man er nybegynder eller erfaren når det kommer til piercinguniverset, så er der meget at sætte sig ind i, og forvirringen kan være stor og spørgsmålene mange. Vi har derfor samlet en række informationer, som forhåbentlig kan hjælpe dig på vej i din piercingrejse.
Navlepiercingen er blandt de mest populære piercinger, kun overgået af ørepiercinger. Piercing er at finde hos folk over hele verden og dens popularitet virker ikke til at være aftagende. Selvom navlepiercingen typisk ses hos yngre kvinder, er det en piercing der laves på tværs af køn og i alle aldre. Om man overvejer at få en navlepiercing eller om man allerede har en og blot søger svar eller information, kommer der her en guide omkring alt, hvad man har brug for at vide om navlepiercingen.
4 HURTIGE
- PLACERING: Huden over navlen, og i sjældne tilfælde, under navlen.
- PRIS: ca. 400-500 kr.
- SMERTESKALA, 1-10: 2-4
- HELINGSPERIODE: 6-12 måneder, nogle gange længere
HISTORIE
Selvom der er uenighed og usikkerhed omkring, hvor navlepiercingen stammer fra, er piercingen popularitet ikke til at stille spørgsmålstegn ved. Navlepiercingen så en markant stigning i popularitet tilbage i 90’erne, blandt andet på grund af Christy Turlingtons afsløring af hendes navlepiercing under et modeshow i 1993. Dog går akkrediteringen for piercingens popularitet til Aerosmiths og musikvideon til sangen ‘Cryin’, hvor den amerikanske skuespiller Alicia Silverstone får hendes navle piercet af piercer Paul King. 90’ernes popkultur affødte en trend, der modsat de fleste andre trends, har sat sig fast og stadig formår at være populær 30 år senere.
PLACERING & SMYKKE
Placering: Navlepiercingen er et smykke som typisk bliver sat i huden direkte over navlen, men kan også sættes i huden under navlen. Sidstnævnte er dog sjælden, og har en større tendens til at vokse ud. Hvert menneske er unik når det kommer til anatomien omkring navlen, og det er derfor vigtigt, at hver person bliver individuelt vurderet inden piercingen bliver lavet, for at sikre det bedste resultat. Om man er egnet til at få en navlepiercingen har ikke noget med vægt eller fysik at gøre, men udelukkende den individuelles anatomi. Desværre er det ikke alle, som er egnet til at få en navlepiercing. For eksempel kan det være sværere at lave piercingen, hvis huden over navlen ikke er fleksibel, da den vil have større risiko for at flytte sig eller vokse ud. Ligeledes er sandsynligeden for, at man kan få en navlepiercing ikke stor, hvis man har en udadvendt navle, da der ikke er plads til smykket i den naturlige fordybning af navlen.
Inden piercingen laves, er det vigtigt at navlens udformning og tilstand vurderes stående, siddende og udstrækt. Dette gøres da formen og dimensionerne omkring navlen kan ændre sig drastisk mellem de forskellige positioner, og kan derfor få indflydelse på piercingens placering og smykkets størrelse.
Smykke: Når det kommer til smykket, vil det smykke som man får lavet piercingen med, også være det smykke, som kommer til at sidde der hele helingsperioden igennem. Det er derfor vigtigt at man gør sig nogle tanker omkring, hvad man helt præcist ønsker som smykke. Standardsmykket vil i de fleste tilfælde være en buet stav, også kaldet curved barbell. Dette gør sig gældene både ved piercing i huden over og under navlen. Curved barbell kommer i flere varianter såsom med og uden sten samt med og uden vedhæng. Det anbefales dog, at det første smykke ikke laves med vedhæng, da dette øger risikoen for at irritere piercingen samt sandsynligheden for at piercingen vokser ud. En anden mulighed for smykke er en ring. Ringpiercinger kommer ligeledes i forskellige modeller såsom kuglering og endeløs ring. Vælger man at starte med en ring, kan det dog have indflydelse på placeringen af piercingen, og ønsker man senere at skifte til f.eks. en curved barbell, kan dette påvirke udseendet, da den originale piercing ikke nødvendigvis er lavet til en ideel placering af en curved barbell. Den første piercing vil i langt de fleste tilfælde påstå af materialer såsom titanium eller kirurgisk stål.
PROCEDURE
Det første der gøres før piercingen går i gang, er grundig afrensning af området omkring navlen for at sikre, at der ikke kommer bakterier ind i såret. Efter vurdering af navlen, sættes der to prikker, der bruges som guidelines til, hvor nålen skal føres igennem. Maveskindet bliver holdt på plads af en steril tang hvorefter nålen føres hurtigt igennem. Herefter føres smykket igennem hullet i forbindelse med, at nålen fjernes. Afslutningsvis renses området endnu engang og området dækkes med sterilt plaster. Sammenlignet med andre piercinger, er navlepiercinger mindre tilbøjelig til at bløde. Dem der gør, oplever typisk en hurtigere helingsproces, da en god blodtilstrømning gør det nemmere for kroppen at hente nærringsstoffer og ilt til området, hvilket er altafgørende for at kroppen kan behandle et sår.
SMERTE & HELING
Smerte: En navlepiercing ligger på den nederste del af skalaen, når det kommer til smerte. Selvom folks smertetærsklel er individuel, vil en navlepiercing ikke rangere højt på smerteskalaen. Dette skyldes, at området omkring navlen ikke har mange nerver og huden er meget tynd, hvilket gør det nemt at trænge igennem med en nål. På en skala fra 1-10, vil en navlepiercing typisk ligge mellem 2-4.
Heling: Navlepiercingen er blandt de piercinger der tager længst om at hele. Dette skyldes den manglende fluksion (blodtilstrømningen) i maveregionen. Foruden dette er maven også i højere grad et sted, som bliver påvirket af kroppens naturlige bevægelser og friktion fra tøj. Sammenlagt betyder det, at der kan opstå gener, og det kræver tålmodighed og dedikation til pleje af piercingen igennem helingsperioden. Det er vigtigt at holde området omkring piercingen tør, da fugt kan skabe problemer for helingsprocessen.
Igennem helingsperioden, specielt de første par uger, vil det være meget normalt at opleve at området omkring piercingen er rød, øm, hævet eller lækker væske. På trods af lighederne, betyder det dog ikke at der er gået betændelse i såret. Dette er symptomerne på en sund helingsproces. Det er kroppens egen måde at hele såret og danne ny hud. Det vigtigste er, at man følger retningslinjerne for korrekt pleje. Man kan opleve at piercingen bløder en smule dagene efter den er blevet lavet. Skulle det ske, er det på ingen måde farligt, og kan renses med en mild sæbe.
Mange oplever at helingsprocessen ikke er en liniær proces, men at der derimod vil være perioder hvor piercingen ser ud til at hele fint efterfulgt af perioder, hvor det går den anden vej. Dette er helt normalt og det vigtigste i denne proces er tålmodighed.
Det anbefales, at man går med bukser der har lav talje eller som er løstsiddende, for at undgå at irritere området samt tillade lufttilførelse.
PLEJE
Den rette pleje eller ‘aftercare’, er rigtig vigtig både gennem helingsperioden, men også efterfølgende. Dette er afgørende for at piercingen heler korrekt, men også for at helingsprocessen ikke bliver sænket. Efter helingsperioden er det specielt vigtgt for at minimere sandsynligheden for, at man kommer til at opleve udstødelse.
Nogle gange kan det gødt blive for meget at det gode, og den simple løsning viser sig at være den bedste løsning. Overrensning eller brug af for mange produkter kan i nogle tilfælde være lige så skadeligt som mangel på samme. Det bedste råd er derfor at opretholde en god hygiejne, hvilket indebærer at altid vaske hænderne grundigt før man rører ved sin piercing. Det anbefales at rense piercingen og området omkring den to gange dagligt med saltvandspray og efterfølgende sørge for at tørre området grundigt med engangsservietter såsom køkkenrulle.
Her er 7 gode råd, hvis man ønsker at sikre de bedst mulige omstændigheder for en problemfri helingsproces:
- Undgå svømmehaller + boblebade
- Undgå at pille ved piercingen
- Sov på ryggen
- Undgå for stramt tøj omkring piercingen
- Hav en ren bluse på hver dag
- Undgå alkohol i nærheden af piercingen
- En sund livsstil uden tobak og alkohol forkorter din helingstid betragteligt.
KOMPLIKATIONER
Der er altid mulighed for, at der opstår komplikationer når man har med piercinger at gøre. Dette gælder både under helingsprocessen, men også efter at piercingen er helet. Den mest almindelig komplikation der ses, når det kommer til navlepiercingen, er udstødelse. Dette betyder at kroppen udstøder piercingen og den vil begynde at vokse ud af. Hvis dette sker, er det vigtigt at man fjerner piercingen, da der ellers kan opstå ar omkring navlen. Der er forskellige grunde til at dette sker, men de mest hyppige er: for stramt maveskind, traume omkring piercingen eller forkert pleje, f.eks. ved brug af alkoholrige produkter omkring piercingen. Skulle dette ske, kan man tage en snak med sin piercer vedrørende muligheder.
Komplikationer kan opstå i forbindelse med at man sover på maven, er iført tætsiddende tøj eller hvis maven folder og bukker meget omkring piercingen. Friktion, tryk og traume på området kan skabe bump, ømhed, hævelse, røde områder, hvilket alt sammen kan være med til at sænke helingsprocessen.
NÅR PIERCINGEN ER HELET – SKIFT AF SMYKKE OG ANDRE MULIGHEDER
Nyt smykke: Når man er sikker på, at piercingen er fuldt helet (6-12 måneder), er det muligt at skifte smykket. Der findes en række muligheder når det kommer til valg af smykke. Udvalget består blandt andet af twisterring, curved barbell, kuglering og endeløs ring. Det mest populære smykke er curved barbell, som kommer i mange varianter både med og uden sten, ligesom der findes et hav af forskellige vedhæng. De fleste piercingsmykker er 1,6 mm tyk, og det anbefales ikke at bruge piercingsmykker under 1.2mm da det øge chancen for blandt andet udstødelse.
Er man i tvivl, om smykket kan skiftes, kan man forehøre sig ved sin piercer.
Stretching: Selvom stretching af navlepiercing er noget man sjældent ser, er det stadig en mulighed, men er igen noget der vurderes på individuel basis. Det er blandt andet vigtigt, at man er sikker på, at der er nok væv at arbejde med. Det er dog vigtigt at notere, at det kan være svært at finde piercingsmykker i tykkere design og dette er derfor en vigtig ting at have med i sine overvejelser, før man påbegynder stretching.
SPORT OG TRÆNING
Ved at holde sig til nogle enkelte forholdsregler, er der stadig rig mulighed for at dyrke sport og være aktiv. Grundet piercingens udsatte placering, er det vigtigt at man sørger for at beskytte maveregionen omkring piercingen. Dette betyder blandt andet, at man frarådes at lave ‘fulde’ mavebøjninger, men i stedet stopper før maveskindet omkring navlen folder for meget. Ligeledes er det vigtigt at tildække piercingen når man dyrker kontakt sport såsom håndbold eller fodbold. Dette er for at beskytte mod sammenstød med både andre personer men også mod slag fra bolde. Man kan f.eks. bruge en plastikøjenklap, som kan købes på apoteket. Denne kan sættes over piercingen og efterfølgende fastgøres ved at vikle bandage rundt omkring maven.
GRAVIDITET
Det frarådes generalt at få lavet piercinger under graviditeten, herunder også navlepiercinger, da der er chancer for infektion. Har man allerede en piercing fra før man bliver gravid, findes der en række smykker, som er specielt fremstillet til gravide, der gør det muligt at bevare piercingen under hele graviditeten.
NÅR MAN IKKE LÆNGERE ØNSKER AT HAVE PIERCINGEN
Det anbefales ikke at fjerne en piercing, som endnu ikke er helet fuldt ud. Hvis man alligevel ønsker at gøre dette, bør det gøres i en periode, hvor der ikke er tegn på irritation eller betændelse. Det er vigtigt at man fortsætter med sin aftercare indtil såret er helet, da man efterlader et åbent sår med øget risiko for infektioner. En færdig helet piercing kan fjernes uden problemer. Navlepiercinger har det med at efterlade ar og i flere tilfælde vil hullet aldrig vokse helt sammen. Som med så meget andet når det kommer til navlepiercinger, afhænger dette helt af den individuelle persons anatomi. At hullet ikke vokser sammen udgør ingen helbredsmæssige fare, og er udelukkende kosmetisk.
Kilder: Angel, Elayne. (2021). The Piercing Bible: The Definitive Guide To Safe Piercing (2. udg.). Ten Speed Press. (Originalværk udgivet 2009)