Helix piercing
Baggrund
En helix piercing er næst efter en almindelig ørepiercing den mest udbredte ørepiercing i vores del af verdenen. I de løbet af de sidste årtier er piercingen blevet utrolig populær hos især unge piger og ses blandt andet på store stjerner som Rihanna og Miley Cyrus.
Placering
Helix piercingen laves på ydersiden af den øverste ørefold. Den kan laves mange forskellige steder langs ørets kant, og er derfor en af de mest alsidige ørepiercinger.
Helix piercingens placering kan være årsag til mange problemer i ophelingen. Især hvis den skydes i med en ørepistol, eller ikke passes ordentligt. Bruskvæv er nemlig notorisk kendt for, at hele langsomt. Det skyldes hovedsageligt det ringe blodomløb, der er i området. Jo mindre blod der er i huden, des mindre har kroppen at arbejde med, når den skal hele en piercing op.
Det er derfor ekstremt vigtigt at piercingen eller smykket ikke placeres gennem en blodåre. Det vil medføre endnu ringere blodforsyning, end der er i forvejen. Hvis blodforsyningen svigter, kan immunforsvaret heller ikke fungere ordentligt. Dermed er der også i risiko for infektioner og andre komplikationer. Helingstiden for en Helix er 3-6 måneder.
Komplikationer
Der kan opstå komplikationer hvis der opstår infektion i piercingen, eller hvis smykket ikke er i et korrekt materiale, eller i en forkert størrelse. Komplikationer der kan opstå:
-
Infektion: Er en hyppig komplikation ved nye piercinger hvis man ikke overholder de hygiejniske principper fx røre meget ved smykket eller ikke udføre korrekt aftercare. Tegn på infektion kan være rødme, varme, hævelse, smerter og puds/ væske fra piercingen.
-
Irritationsbule: Irritationbuler er meget almindelige når man får en ny piercing og de små røde buler kommer ofte i områder med sart væv lige omkring smykket.
-
Allergi: En hyppig allergi er nikkelallergi som kan opstå hvis man er i kontakt med et produkt, der frigiver store mængder nikkel. Tegn på nikkelallergi er kløe, rødme, små blærer eller sår. Vi piercer derfor altid kun med titanium, som er 100% nikkelfrit og et yderst slidstærkt materiale.
-
Tryksår: Kan opstå hvis smykket fx ikke er stort da huden omkring piercingen ofte vil hæve i forbindelse med helingen eller hvis man har et stort tryk på smykket i længere tid fx hvis man altid sover på samme side eller har en hue eller et hårbånd på som laver tryk på piercingen.
Smykkevalg
Vi piercer som sagt altid med titanium da det ikke indeholder nikkel, som mange mennesker desværre udvikler allergi, samtidig er titanium meget slidstærkt og det vil sige, at smykket sagtens kan tåle vand og at blive rørt meget ved. Vi anbefaler selvfølgelig kun at bruge smykker i materialer som er godkendt til piercinger, for at undgå allergi og infektioner. Det anbefales at anvende smykker i:
- Kirurgisk stål
- Titanium
- PTFE
- Ægte guld
- Niobium
Hvis du tidligere har haft problemer med allergi eller ved, at du er allergisk overfor nikkel, anbefaler vi IKKE smykker i kirurgisk stål eller smykker med belægning fx guldbelagt eller sort.
Helix piercing kan laves med mange forskellige smykker, fx
-
Buet stav
-
Lige stav
-
Ring
-
Labret
Størrelse
Vi anbefaler altid at måle øret inden du køber nye smykker da der kan være stor variation af størrelsen på et øre fra person til person. Størrelserne er vejledende ud fra de typisk anvendte mål til Helix piercinger.
Ringe/ hestesko: Skal ofte være 6-8 mm i diameter hvis smykket skal sidde tæt og 10-12 mm hvis det skal hænge.
Labret / lige stav: Skal ofte være 6-10 mm i længden.
Trådtykkelse: 0,8-1,6 mm.
Aftercare
Det anbefales du dagligt renser din nye piercing med saltvand Natriumklorid 0,9% indtil den er færdighelet.
Saltvand er ikke bare saltvand og du bør derfor ikke bruge andre saltvands produkter som fx kontaktlinsevæske, øjendråber osv da denne blanding ikke er beregnet til rensning af sår.
-
Vask altid dine hænder inden du røre ved din piercing, da der er bakterier på hænderne som helst ikke skal i nærheden af piercingen.
-
Rens din piercing med saltvandsopløsningen flere gange dagligt. Hvis din piercing er placeret et sted uden så meget plads, vil du med fordel kunne bruge et stykke sterilt gaze vædet i saltvandsopløsningen.
-
Fjern alt puds omkring piercing smykket. Sårvæske er en naturlig del af helingen, men den kan også sidde omkring smykket og hindre piercingen i at ånde og komme af med mere sårvæske. Hvis du ikke kan fjerne det med gaze, kan du til nøds bruge en lille ren vatpind.
Tør piercingen med et rent engangspapir, da håndklæder osv indeholder bakterier som kan give problemer for din piercing.