X

    Brug for hjælp?

    Tungepiercing


    Tungepiercing

    Baggrund

    Fik sit store indtog i 90'erne, men har i virkeligheden været praktiseret som piercing i mange hundrede år. Denne piercing har desværre et dårligt ry på grund af skader på tænder og tandkød. Størstedelen af disse skader skyldes en dårlig udførsel, så husk derfor at opsøge en professionel piercer, hvis du ønsker en. Den blev formelt opfundet og udført af Elayne Angel, som er en kvindelig pioner indenfor piercing branchen. Men meget peger på at denne piercing har været praktiseret i mange befolkningsgrupper, før den kom til vores del af verdenen.

    Placering

    Det er vigtigt at få lavet en tungepiercing hos en erfaren piercer så den laves korrekt. Tungepiercingen har fået sit dårlige ry pga. Dårligt udført arbejde ved uerfarne piercere. Udføres piercingen korrekt kan den faktisk forløbe uden store problemer.

    En tungepiercing laves altid på det punkt hvor tungen har sit naturlige knæk, og placeringen er meget vigtig for piercingens succes. Placeres den for langt fremme ødelægger staven dine tænder, og placeres den for langt tilbage ødelægger den din gane. Den kan placeres forskellige steder på tungen alt efter den enkeltes anatomi. Det er vigtigt at tage hensyn til de blodårer og nervebaner der løber under tungen, samt tungebåndet.

    Det kan forekomme at piercingen ikke kan udføres pga. Anatomien, men kan på langt de fleste lade sig gøre. Som hovedregel vil det være stort set umuligt at få en tungepiercing, hvis du oplever problemer med at kunne række tungen ud af munden. Det er muligt at placere piercingen ude i tungespidsen, men dette medfører en langt højere risiko for at skade tænderne.

    Det er vigtigt at din piercer tager hensyn til din anatomi, og ikke vælger en standard placering, standard smykke størrelse etc. Oftest vil tungen hæve mere hvis piercingen laves på den bagerste del af tungen, og et længere smykke kan derfor være nødvendigt. Hvis du har tendens til at hæve meget når du bliver piercet, skal dette også nævnes, så din piercer kan tage hensyn til det. Helingstiden for en tungepiercing er ca. 3 måneder. 

     

    Komplikationer

    De hyppigste komplikationer er skader på tænder og tandkød. Disse skader skyldes dårlig placering og for meget leg med smykket. Emaljen på tænderne kommer ikke igen hvis denne slides af, så vær meget forsigtig med hvor meget staven køres rundt i munden.

    Du kan med stor succes skifte til bløde plastik materialer, hvis kuglerne kører mod tænderne. Plastik materialer knækker hvis du bider hårdt i dem, men hellere dette end en knækket tand som oftest er konsekvensen hvis du bider for hårdt ned i et metal smykke. Igen er det her vigtigt at pointere hvor vigtig en optimal placering af smykket er for at mindske risikoen for skader. Alternativt kan det også være en forkert størrelse stav du bruger. Kom ind forbi hvis du er i tvivl om du bruger den rette størrelse.

    Kløft

    Når piercingen er lavet, kan man opleve, at smykket gnaver sig ned i tungen og laver en form for kløft i tungen. Dette fænomen skyldes ofte et smykke som er for kort. Når smykket er for kort, vil det ofte presse sig ned i tungen, og derfra fortsætte med at vandre ud af. Problemet kan næsten altid løses ved, at finde et smykke i den rette størrelse. 

     

    Obstruktion

    Obstruktion af luftveje er også en potentiel, men meget lille risiko. Hvis kuglen ikke er skruet fast, kan den falde ned i luftvejene og medføre besværet eller helt obstrueret vejrtrækning. Mange har prøvet at sluge en kugle, men oftest er luftrøret hos en voksen person så stort, at en kugle bare vil passere uden at spærre helt. Oplevelsen kan dog stadig være voldsom og smertefuld - og vil kræve kirurgi såfremt kuglen ender i lungerne. 

     

    Infektion

    Infektion er nok den mest hyppige form for komplikation, men oftest også den  mildeste. En tunge indeholder mange blodkar, hvilket også gør, at området er i top når det handler om at bekæmpe infektioner. Jo mere blodgennemstrømning et område har, des større virkning har immunforsvaret også. Af samme grund er det yderst sjældent, at opleve alvorlige infektioner i forbindelse med en tungepiercing. Du kan kende en infektion på de klassiske tegn; smerte, rødmen, hævelse, varme. Rens munden med rent varmt saltvand et par gange om dagen, indtil symptomerne forsvinder - antibiotika er sjældent et behov ved disse typer af infektion.

    Smykkevalg

    Startersmykket som piercingen laves med, er typisk 20 mm langt og bruges i de første par uger, hvor hævelsen er størst. Når hævelsen er faldet, typisk efter 2-3 uger, er det tid til at skifte til en kortere stavlængde. Oftest er denne længde 16 mm. Nogle kan dog bruge en endnu kortere størrelse - spørg evt din piercer til råds hvis du er i tvivl

    Det er vigtigt du holder dig til materiale som kan tåle at være sat i en helende piercing. Kropsvæsker fra den nye piercing kan være hårde ved smykket, hvorfor det er vigtigt at vælge et materialer som, fx titanium, kirurgisk stål og PTFE. Dette er særligt gældende så længe piercingen stadig heler.

    Det anbefales at første smykkeskift foretages hos din piercer, for at sikre det foregår sterilt og dermed mindske risikoen for infektion.

    Aftercare

    Det anbefales du dagligt renser din nye piercing med saltvand Natriumklorid 0,9% indtil den er færdighelet. 

    Saltvand er ikke bare saltvand og du bør derfor ikke bruge andre saltvands produkter som fx kontaktlinsevæske, øjendråber osv da denne blanding ikke er beregnet til rensning af sår. 

    Rens munden med saltvand 2 gange dagligt indtil den er færdighelet og ved infektion. 

     

    Andre gode råd

    • Køb en ny tandbørste.

    • Undgå fremmede kropsvæsker de første 2-3 uger.

    • Vær opmærksom på ikke at lege for meget med smykket.

    • Rygning kan forlænge helingstiden og giver større risiko for infektion.

    • Skyl munden i postevand hver gang du har røget, drukket alkohol, kysset ect.

    • Hvis smykket støder mod dine tænder efter indsætning af kortere stav, skal du tage kontakt til din piercer.

     

    Vi kan se at du besøker oss fra Norge
    Klikk her hvis du vil besøke vår norske butikk

    Vi kan se att du besöker oss från Sverige
    Klicka här om du vill besöka vår svenska butik

    We zien dat u ons bezoekt vanuit Nederland
    Klik hier als u onze Zweedse winkel wilt bezoeken